Skip to content

Ketting loopt vast?

Bij een fiets met derailleurs kan het voorkomen dat de ketting bij het schakelen van het middelste naar het kleinste blad vastslaat tussen het kleinste tandwiel en het frame. Dit kan zelfs gebeuren bij een optimaal afgestelde voorderailleur, bijvoorbeeld als je samen een heuvel oprijdt die nét wat steiler is dan verwacht. Snel even terugschakelen, spanning op de ketting, een kleine slingering van de fiets en daar gaat je ketting. Gevolg: beschadiging van het frame en vaak het moeizaam moeten lostrekken van de ketting met alle gevolgen van dien (van vieze handen tot kromme tandwielen).

Er is een vrijwel feilloze oplossing voor: de N-Gear JumpStop. Dit eenvoudige hulpstuk verlengt als het ware de binnenzijde van de kooi van de voorderailleur. Door de JumpStop heel dicht naast het kleinste tandwiel te monteren – een opening van amper 1 mm is al voldoende – kan de ketting niet meer naast het kleinste tandwiel vallen.

De JumpStop past op vrijwel elke fiets, tenzij er heel weinig ruimte is tussen de klemband van de voorderailleur en de trapas. Prettig detail is dat dit onderdeel rond de €12 kost. Veel gemoedsrust voor heel weinig geld!

Onderstaande foto’s laten zien hoe de JumpStop gemonteerd moet worden. De bovenste twee foto’s zijn van N-Gear zelf, de onderste toont een JumpStop op een Santos tandem.

copyright tandemclub 2010 - %year%