Dutch Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish

Contact

 

Wilt u meer weten? Klik op de knop EMAIL en stel uw vraag.

Lid worden? Klik op deze knop voor meer informatie.

Evenementen lijst

25/06/2017 : Heinkenszand
29/07/2017 : Benelux Tandemweekend
30/07/2017 : Benelux Tandemweekend
27/08/2017 : Sint Gillis Waas
27/08/2017 : Holten
17/09/2017 : Schriek
24/09/2017 : NOG VRIJ
29/10/2017 : NOG VRIJ
26/11/2017 : NOG VRIJ
17/12/2017 : NOG VRIJ

Diverse (tandem)evenementen

2017

24-28 mei Hemelvaartsweekend Duitsland - Gäufelden-Nebringen
27 mei - 3 juni National Tandem Rally - Yorkshire Dales (UK)
5 - 12 aug International Tandem Rally - Oberhausen an der Nahe (D)

Volg ons op Twitter

volg tandemclubnl op Twitter

Zelf ook een vraag?

Mail 'm naar info@tandemclub.nl en de kans is groot dat je 'm binnenkort in de TandemFAQ terugvindt, samen met het antwoord!

Over deze site

Deze site is een initiatief van de Nederlandse Tandemclub en wordt onderhouden door Marten Hoffmann. De site is gebouwd door Pieter Hess.

 

Sinds augustus 2016 leverbaar: de Moustache Samedi 27 x2 mountainbike tandem, voorzien van een Bosch CX middenmotor. Dat betekent dus elektrische ondersteuning op een tandem die in het terrein en op de weg te gebruiken is. De voorvering (RockShox Yaro) en 27.5 inch wielen zouden goede terreineigenschappen moeten geven. Dat vraagt om een test van de MTB-ers van de Tandemclub!

  • Bosch dual battery (2x Bosch 500Wh)
  • Bosch Performance CX motor
  • 11 speed SRAM versnellingen met een 11/42 cassette (geen voorderailleur)
  • Maxxis banden 27.5 x 2.8
  • Magura schijfremmen
  • Prijs €5.999
  • Leverancier www.ebike4you.nl | 0031 (6) 200 60 369

Waarom reden Bernard Hinault en Joop Zoetemelk in het voorjaar van 2015 op een racetandem door Utrecht? Dat was voor iedereen die zin heeft een stukje van de Tour de France te fietsen.

Verzekeraar a.s.r. verzorgt namelijk een 'tandemproloog' voor de Tour. 42 deelnemers fietsen elk 1 van de Tour-etappes op een racetandem onder leiding van a.s.r.-ploegleider Thomas Dekker. Woensdag 3 juni 2015 is de selectiedag. Zie https://anderetour.asr.nl/ voor meer details.

 

24 augustus 2014: op de pagina over tandems huren is een nieuw verhuuradres opgenomen. Bert en Tineke van de Berg uit Bussum verhuren hun Santos Double Travel Rohloff voor 1 of meer dagen. Desgewenst zijn ook de bijbehorende tassen te huur.

Januari 2014: Bij de solofietsen is riemaandrijving (met de Gates Belt) al enkele jaren aan een opmars bezig. De riem heeft onder meer als voordelen dat de aandrijving zeer stil is en niet kan roesten. Wel moet een fiets aangepast zijn om de riem te kunnen monteren: aan de achterzijde moet er een opening zijn om de riem doorheen te halen. Ook luistert de maatvoering van het frame heel nauw want de riemen zijn maar in een beperkt aantal maten leverbaar.

Het Amerikaanse tandemmerk Co-Motion levert versies met volledige riemaandrijving. Dichterbij doet de tsjechische tandembouwer Duratec dit ook. Deze tandem is te zien en te proberen bij Sector2Bikes

Duratec met riemaandrijving: verbindingsriem

Duratec met riemaandrijving: detail crankset links

Duratec met riemaandrijving: detail crankset achter

Het Rotterdamse bedrijf Bike4Travel heeft voor een klant in Portugal een elektrisch ondersteunde versie gemaakt van hun Avaghon-tandem. Zij kozen voor een voorwiel met motor van Crystalyte vanwege het hoge koppel. De tandem is verder voorzien van een Rohloff-naaf, Magura HS-33 velgremmen en een mechanische Avid BB7 schijfrem als extra rem op het achterwiel. Meer informatie bij Bike4Travel (010 4626909, info@avaghon.nl). 

Avaghon tandem met Crystalyte E-voorwiel

Van 15 t/m 21 september 2013 vond voor de zevende keer de Duchenne Heroes mountainbiketocht plaats. In zeven dagen leggen de MTB-ers 500 of 700 km af met één doel: geld inzamelen voor mensen met de ziekte van Duchenne. De tocht loopt door België, Frankrijk, Duitsland en Nederland naar Nijmegen. 

Evenals in 2012 namen Geerda en Laurent Warnet dit jaar weer deel als enige tandemteam. Alle details over de tocht zijn te vinden op de site van Duchenne Heroes. Geerda en Laurent hebben een Facebook-pagina.

Zo'n 30 jaar lang was de Arai sleeprem een "must" voor tandemrijders die de snelheid in een afdaling binnen de perken wilden houden. Deze rem werd laatstelijk gemaakt door QBP (Quality Bike Products) maar die hebben de productie in 2010 gestaakt.

Nu is er dan toch een opvolger: de Maddox Drum Brake van Tom Maddock. Deze is tegen een adviesprijs van $350 te koop bij TandemsEast in de USA. Het is ook mogelijk om de rem per e-mail rechtstreeks te kopen door de fabrikant, Maddock Machine, een mail te sturen op het adres info@maddogdrag.com .

De eerste beschikbare foto laat zien dat de nieuwe sleeprem veel overeenkomsten vertoont met de Arai sleeprem, zij het zonder de zichtbare koelribben. Die bleken in de praktijk niet altijd nodig te zijn en werden dan ook nogal eens afgedraaid.

Meer details (in het Engels) zijn te vinden in DIT ARTIKEL.

Juli 2013 De geruchten waren er al langer en die bleken juist: met ingang van modeljaar 2014 gaat Cannondale weer tandems leveren. Groot verschil met de tandems die tot 2012 in de catalogus stonden: deze komen uit Taiwan. 

Er zijn twee racetandems, de T1 en T2 en ook een 29er mountainbikemodel. Meer details zijn te vinden op DEZE TANDEMSITE (USA)

De eerste foto's (copyright Dan Gerous):

Voor wie alvast een exemplaar wil uitzoeken staat hieronder de geometrietabel:

header_met_logos

In 2012 gestart, dit jaar opnieuw bij Alpe d'Huzes: het team 2Climb2Raise. Met 7 tandems reisde het team naar de bekende "Hollandse Berg" om deze te bedwingen met achter op de ter beschikking gestelde tandems huidige en voormalige kankerpatiënten. Doel: het bijeenbrengen van minstens €30.000. Resultaat: een opbrengst van €65.000 voor KWF Kankerbestrijding. Dat kan nog wat worden in 2014 ....... !

 

 

Het bedrijf TomTomTandem in Haarlem verhuurt twee Hase Pino's: een niet-deelbaar stalen exemplaar en een deelbare Rohloff-versie. Beide Pino's zijn per uur, dag, week(end) of langer te huur. Huurtarief vanaf €35 (niet-deelbaar) en €50 (deelbaar, Rohloff) per dag. 

Doel: 50 teams

Streefbedrag € 3000 per team

Kom in het zadel voor Alzheimer

Doe mee aan 2bike4alzheimer

op 14 en 15 september 2013

 

Door meedoen aan 2bike4alzheimer tandemtocht helpt u mee aandacht te vragen voor de ziekte Alzheimer en geld in te zamelen voor onderzoek door het onderzoeksfonds van Alzheimer Nederland.Maak dementie zichtbaar

De 2bike4alzheimer sponsortocht volgt een uitgezette fietsroute van 400 kilometer die in estafette in ruim 24 uur gereden wordt. De route start op zaterdag 14 september in Alkmaar en gaat via Leiden, Dordrecht, ‘s-Hertogenbosch, Apeldoorn, Zwolle naar Amersfoort waar de teams op zondag 15 september rond het middaguur finishen.

 

Neemt u deze uitdaging aan?

Kijk voor meer informatie over 2b4a en de wijze van aanmelden van een team op www.2bike4alzheimer.nl.

Door een bericht naar 2bike4alzheimer@gmail.com kunt u zich aanmelden voor een van de informatiedagen of onze nieuwsbrief.

2Bike4Alzheimer is ook te volgen via Twitter en Facebook.

Met toestemming overgenomen van www.tweewieler.nl

Paralympisch goud voor tandem met Shimano elektronisch schakelsysteem

 

Winnaars van de gouden medaille op de tijdrit tijdens de Paralympics in London, Kathrin Goeken en Kim van Dijk, behaalden hun zege op een unieke tandem: hun fiets was als eerste en enige voorzien van een op maat gemaakt elektronisch schakelsysteem van Shimano. De tandem van de dames was geprepareerd door de Veldhovense fietsenmaker Bas van Herk.

 

Kathrin Goeken en Kim van Dijk halen goud in de tijdrit op de Paralympics in Londen
Pilote Kim van Dijk en Kathrin Goeken op weg naar Paralympisch goud in de tijdrit op hun unieke tandem, voorzien van een custom Shimano elektronisch schakelsysteem.

De vriend van atlete Kathrin Goeken, Robert van der Sanden, is de medewerker van Bas van Herk en een van de bouwers van de gouden tandem. Robert: "We hebben de tandem voor de tijdrit zo optimaal mogelijk gereed gemaakt. We vonden dat er ook een elektronisch schakelsysteem op moest komen. Veel professionals experimenteren er al mee op hun ‘gewone’ fiets. De voordelen zijn dat je makkelijker en sneller kunt schakelen en dat de voorderailleur automatisch wordt bijgesteld. Dat scheelt zo een aantal seconden op de meet."

De fietsenmakers uit Veldhoven kregen de nodige hulp van Shimano bij dit project. Bas van Herk: "We hebben goede contacten met Shimano en die hebben ons geholpen met de juiste onderdelen. Er bestaat nog geen standaardsysteem voor tandems, dus dat hebben we hier zelf in elkaar moeten sleutelen. Het is leuk dat je een bijdrage kunt leveren aan zo’n mooi succes. Kathrin en Kim hebben het super gedaan."


Op 31 oktober 2012 kwam op bovenstaand artikel een reactie van Cees van der Lans van Duratec Benelux. Hij berichtte ons het volgende:

In het artikel over Kathrin Goeke wordt vermeld dat zij de eerste en enige waren met een Shimano Di2 systeem. Helaas is dat niet waar. Wij hebben direct na het beschikbaar komen van het Ultegra Di2 systeem verschillende tandems uitgerust met dit systeem. Wij kunnen ook frames leveren die geheel voorbereid (dus intern bedraad) zijn voor dit systeem. Verschillende nederlandse teams die zich niet hebben gekwalificeerd en buitenlandse teams waren reeds uitgerust met het Ultegra Di2 systeem.

 Waarvan akte.

Met ingang van 1 september 2012 zit Sector2Bikes and Tandems in Elst (Utrecht). Al binnen twee jaar na de start in Veenendaal is dit bedrijf zo gegroeid dat een veel groter pand nodig werd. Dat is gevonden op de Rijksstraatweg 40 in Elst (U). 

Per 1 september 2012: het nieuwe pand van Sector2Bikes in Elst (Utrecht)

Augustus 2012: Het Taiwanees/Spaanse merk MSC Bikes maakt al enkele jaren een full suspension MTB-tandem met een bijzonderheid, namelijk de mogelijkheid om onafhankelijk van elkaar te kunnen trappen. Dit is bereikt door de MSC Freedom Rotation crankset die standaard op deze tandem zit.

De gemonteerde onderdelen zijn van behoorlijk goede kwaliteit, zoals een Rock Shox Domain U-Turn voorvork en Magura MT2 schijfremmen. 

De tandem is leverbaar in slechts één maat (50 cm voor / 45 cm achter). De prijs ligt zo rond de €3.700 zijn. De Freedom Rotation Crankset kost volgens de MSC-site €380.

De importeur voor Nederland is Bikebrands.

Augustus 2012: Enkele maanden geleden kwam een aangepast frame voor de Flyer E-tandem op de markt: een frame met een lage instap aan de achterzijde, ontwikkeld door Flyer-dealer Rein Veenendaal te Veenendaal. Omdat ook voorrijders regelmatig een lage instap wensen is er een tweede versie ontwikkeld waarmee ook die wens in vervulling gaat. 

De Flyer met lage instap voor en achter heeft een framehoogte van 50/35 cm dan wel 55/45 cm (voor/achter). Deze Flyer is leverbaar met XT-derailleurs en met naafversnellingen van NuVinci en Rohloff. De prijzen beginnen bij € 6.695 voor de XT-derailleurversie.

 

Voor wie een echte maattandem wil: JGB Cycles maakt zeer lichte stalen exemplaren. Eigenaar John Burger heeft onder meer de baantandem gemaakt waarop Katrien Goeken en Kim van Dijk brons hebben gehaald op het WK in Los Angeles.

De hieronder afgebeelde fiets is volledig 'wegklaar' onder meer door de stevige 36-spaaks wielen. Toch weegt hij slechts 13,6 kilo. JGB-eigenaar John Burger zegt hierover: "Het frame weegt net geen 4 kilo en kost € 2.950, in één kleur gespoten. Het zijn maatframes dus (bijna) alle maten zijn mogelijk. Geïnteresseerden kunnen altijd een afspraak maken om te komen proefrijden."

JGB tandem 13,6 kilo

JGB Cycles is gevestigd in Nieuwe Niedorp en te bereiken op info@jgbcycles.nl dan wel +31(0)226 411124

De Stichting 2Climb2Raise heeft op 7 juni 2012 in totaal 13 keer de Alpe d'Huez beklommen tijdens de jaarlijkse AlpeDuZes. Dat wil zeggen: in twee groepen hebben dertien tandemkoppels de Alpe bedwongen. Deze koppels bestonden steeds uit een captain en een kankerpatiënt als stoker. 

In de voorbereidende fase is de groep intensief getraind met spinningsessies en een aantal buitentrainingen. Die liepen in moeilijkheidsgraad op van het vlakke Eindhoven via de heuvelachtige Utrechtse Heuvelrug tot een toptraining in Zuid-Limburg. 

 

De tandems zijn ter beschikking gesteld door Sector2Bikes uit Veenendaal. Eigenaar Bart Hendriks vertelt: "Wij hebben tien Conway-tandems in een 'pool' waar uiteenlopende goede doelen gebruik van kunnen maken. 2Climb2Raise was de eerste groep, in september zullen deze tandems ingezet worden voor de estafette van 2Bike4Alzheimer. Door een donatie te doen kan iedereen (een deel van) zo'n tandem financieren, van de pedalen tot de hele fiets. Zo heeft makelaar Fred Vermeer uit Rhenen een complete tandem 'overgenomen' - dat exemplaar is zelfs in de huiskleur van zijn bedrijf gespoten. En de vriendengroep Fietsvriendenelst heeft diverse buizen van een tandem gesponsord."

De thuisreis van de leverancier van de tandems, Sector2Bikes, verliep niet bepaald vlekkeloos. Hun bus kreeg onderweg maar liefst 3 (!) lekke banden. Door alle pech moesten ze in Luxemburg overnachten en waren zij pas zaterdag thuis. En dat alles onder het motto "Opgeven is geen optie!".

Wie lichte wielen in een tandem wil kan deze bestellen bij een wielbouwer. Een alternatief zijn de Amerikaanse Rolf Prima tandemwielen. Deze lichtgewicht wielen (vanaf 1815 gram voor een set) zijn ook via een Nederlandse importeur te verkrijgen: DMP Bikes

Deze wielsets zijn niet goedkoop: de prijs voor de 'non-disc' versie ligt even boven de 800 Euro, voor de schijfremversie komt daar ongeveer 80 Euro bij. Deze tandemwielen hebben echter in de USA wel een prima reputatie. Ondanks het lage gewicht blijven ze heel, althans bij het gebruik in snelle race- en toertandems. Ze zijn niet bedoeld voor zwaarbeladen vakantietandems - daar zijn 26"-wielen in het voordeel.

Wie een race- of snelle toertandem wil opwaarderen met lichte wielen zou de Rolf Prima-wielen zeker moeten overwegen.

Januari 2012: De firma Rein Veenendaal te Veenendaal heeft in eigen beheer een frame met lage instap laten maken voor de Flyer electrische tandem. Deze nieuwe versie zal ook op de Fiets en Wandelbeurs (11-12 februari 2012, RAI Amsterdam) te zien zijn.Flyer E-tandem met lage instap

Prijs: € 5.955 voor de versie met XT-derailleur en € 6.955 voor de Rohloff-uitvoering.

De kersverse stichting 2Climb2Raise wil met 20 tandems op 7 juni 2012 gaan meedoen met de Alpe d'Huzes. De stichting presenteert zich op haar eigen website als volgt:

Vele activiteiten worden opgestart om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding. De stichting 2climb2raise ondersteunt dit zeer. Maar wij willen meer. Voor mensen die nu kanker hebben komt het onderzoek dat nu gaande is te laat. Daarom willen we ze helpen door ze gedurende een half jaar intensief te begeleiden in een traject dat uiteindelijk resulteert in het per tandem beklimmen van de Alpe D'Huez. Dit zal gebeuren op 7 juni 2012, een dag waarop de geselecteerde patiënten zich de winnaar zullen voelen van de Tour de France. Ze hebben dan een ongelofelijke prestatie verricht, hun conditie is verbeterd en hun zelfvertrouwen sterk toegenomen. Zij zullen ook na 7 juni 2012 het leven met meer vertrouwen tegemoet zien. Dat is wat de stichting 2 climb2raise wil bereiken.

Om deze doelstelling waar te maken heeft Sector2Bikes alvast 10 Conway-tandems ter beschikking gesteld.

2Climb2Raise is ook te volgen op Twitter en Facebook.

Schwalbe Marathon Dureme tandemband voor 2012

Op de beurs Eurobike 2011 heeft Schwalbe een nieuwe variant van de Marathon-banden geïntroduceerd: de Marathon Dureme Tandem. De toevoeging 'tandem' slaat op de belastbaarheid. De 26"-uitvoering (50-559) mag 145 kilo dragen, de 700c-uitvoering (42-622) gaat tot 130 kilo. Dat zou voldoende draagkracht moeten geven voor een zwaarbelaste vakantietandem.

 

De combinatie van de rem-/schakelhendels van Shimano of Campagnolo met Magura velgremmen was tot voor kort onmogelijk. Dat is aan het veranderen door het verschijnen van adapters. Eén daarvan is de "Felgenbremsadapter" van het Freiburgse Radgeber. De prijs van deze adapter is nog onbekend.

Klik op de foto voor meer details. 

Voor degenen die zelfs de remkracht van hydraulische schijfremmen nog niet voldoende vinden presenteerde Altena Bike in Dussen (N-Br) op de Spezialradmesse 2011 een oplossing: een voornaaf met TWEE schijfremmen met een bijpassende voorvork. Die voorvork is nodig omdat de inbouwbreedte van deze naaf 112 mm. bedraagt en dat wijkt af van de standaardmaten. Ter vergelijking: bij naven met snelspanners is de inbouwbreedte 100 mm. en bij naven met een 20 mm. steekas is dat 110 mm.

Deze voorvork is voorzien van de Magura Big Twin schijfremmen. Dit zijn speciale remmen voor bijzondere voertuigen zoals driewielige ligfietsen. Dit PDF-bestand geeft meer informatie.

Meer informatie is te vinden op de website van Altena Bikes. De voorvork is nog niet in productie, daarvoor zijn enkele tientallen geïnteresseerden nodig. 

Altena Bikes: voorvork met dubbele schijfremnaaf

Het Amerikaanse bedrijf Phil Wood maakt nu een extra-groot naafhuis voor Rohloff naven. door het complete binnenwerk van een Rohloff-naaf in dit naafhuis te monteren krijgt de naaf veel grotere flenzen (de opstaande rand waar de spaken in gaan). De flenzen van het standaard Rohloff-naafhuis zijn te klein om er op een verantwoorde manier meer dan de standaard 32 spaakgaten in te boren. De grotere flenzen van het Phil Wood naafhuis maken het boren van meer spaakgaten veiliger. Voor tandems en andere zwaarbelaste fietsen is nu dus een bedrijfszekere 48-spaaks versie van de Rohloff mogelijk. Volgens Phil Wood kunnen er nu 24, 28, 32, 36, 40 of 48 spaakgaten in een Rohloffnaaf komen.

Alle informatie staat op het Phil Wood weblog.

Phil Wood XL naafhuis voor Rohloff foto 1

Phil Wood XL naafhuis voor Rohloff foto 2

Overigens heeft het nederlandse bedrijf Vittorio al eerder een oplossing bedacht om een Rohloffnaaf van 48 spaken te voorzien. Zij plaatsen een grote ring op de bestaande naafflens om de gewenste doorsnede te bereiken.

Vittorio extra grote flens Rohloffnaaf

Rohloff naaf met Vittorio 48-spaaks flenzen

Het fietsenmerk Avaghon (vooral bekend van reisfietsen en natuurlijk tandems) is in februari 2011 overgenomen door Bike4Travel in Rotterdam. De eigenaar - Marco de Wit - gaat het merk verder uitbouwen, voorlopig nog ondersteund door de oorspronkelijke oprichters.
Het merk Avaghon vond zijn oorsprong in de fietsenzaak Re-Cycle in Wageningen. Dit bedrijf is per 1 maart 2011 gesloten. De eigenaren waren beide 30 jaar in de fietsenbranche werkzaam en vonden het mooi geweest. Een koper voor de fietsenzaak is niet gevonden, daarom is het bedrijf gesloten.

Salsa Cycles, een Amerikaans cultmerk op het gebied van mountainbikes en -onderdelen, is bezig om een 29er tandem te ontwikkelen. Op hun website staat al de nodige informatie over deze nieuwe fiets. Onderstaande foto's komen van de Salsa-site.

Salsa 29er tandem prototype achterzijde

 

Salsa 29er tandem prototype voorzijde

Het Duitse merk Aevon maakt een serie aanhangers voor fietsen. Daarnaast leveren zij één model tandem, altijd uitgevoerd met een Rohloff-naaf. Een van de opties is de indrukwekkende Acros-tandemvork.

Aevon tandem

 

Wie een tandem alleen voor een fietsvakantie wil huren kan terecht bij fietsverhuurder Mastworpin Uden (N-Br).

Dit bedrijf verhuurt Pedalpower-tandems met Rohloffnaaf voor € 25 per dag, € 45 per weekend of € 70 per week. Dit biedt de mogelijkheid om een tandem voor een redelijk bedrag langere tijd uit te proberen, of alleen voor de fietsvakantie een tandem te huren. 

Sector2 Bikes & Tandems bij avond

Op 1 oktober 2010 opende Sector 2 Bikes & Tandems zijn deuren. De eigenaren zijn enthousiaste tandemgebruikers die ook de nodige ervaring hebben met tandemrijden met kinderen.

Sector2 verkoopt onder meer tandems van Santos, Ventana en Cannondale. Daarnaast heeft dit bedrijf de dakdragers van BTS Bikelift in het programma. Bovendien zitten Vaude fiets- en buitensportkleding en accessoires in het assortiment.

Sector2 wil het tandemrijden laagdrempelig maken. Wie een sporttandem eens wil uitproberen is van harte welkom op de Nieuweweg 26 in Veenendaal, telefoon 0318-503802. Huur van een sporttandem is ook mogelijk.

 

Koga Twin Traveller Rohloff

September 2009: De Rohloff-versie van de Twin Traveller heeft geen achtervering meer. Koga zegt hierover in een persbericht: "Het ongeveerde achterframe maakt het aankoppelen van een aanhanger mogelijk." De prijs van deze Rohloff-versie is € 4.999,-; de derailleurversie kost € 3.999,-. (Noot: deze versie is in 2011 weer van het Koga-tandemprogramma afgevoerd).