Tandems zijn een prima manier om kinderen te vervoeren, zowel naar school als op fietsvakantie. Er zijn vele mogelijkheden om ze te vervoeren.

In een zitje

De achterzijde van een tandem is gelijk aan die van elke andere fiets. Dat betekent dat een standaard kinderzitje erop past. Een zitje beperkt de mogelijk tot het meenemen van bagage op de fiets. Een aanhanger (voor het kind dan wel voor de bagage) is dan de oplossing.

Aanhangers voor kinderen

De mooiste exemplaren komen van merken zoals Winther, Burley, en Kool Stop. De prijzen hiervan zijn stevig; € 700 is heel normaal. Daar staat tegenover dat er een enorme vraag naar gebruikte exemplaren is. Mede daarom verkopen bedrijven zoals de Hema en Halfords tegenwoordig aanzienlijk goedkopere aanhangers. Deze zijn technisch duidelijk minder goed dan de topmerken. Bij niet-intensief gebruik echter kunnen ze heel bruikbaar zijn.

 

Kiddy cranks

Kiddy cranks is de Engelse benaming voor een extra trapstel dat ruwweg halverwege de zitbuis (= de staande buis) wordt bevestigd. Met een extra ketting + tandwiel komt een verbinding met de bestaande aandrijving tot stand.

Rond het kind maak je met 2 racesturen en wat buismateriaal een soort van “kooi” en rijden maar. Het kind zit op de standaard zadelhoogte en kan dus goed om zich heen kijken. In een later stadium kunnen de kiddy cranks eraf en kan het kind op de normale trappers verder fietsen (eventueel crankverkorters monteren).

Kindertandems

Tandems met een zeer lage achterkant zijn geschikt om kinderen al op jonge leeftijd achterop te laten rijden. De Compagnon van Hoening (in Nederland te koop als deCopilot van Freewiel) maakt het zelfs mogelijk om een kindvoorop te laten rijden. Door een vernuftige constructie is de “stuurkracht” van de achterzittende (grotere) persoon groter dan die van het voorop zittende kind. Het kind heeft dus wel het gevoel zelf te sturen maar kan altijd een beetje worden bijgestuurd.

Een aantal merken in deze categorie:

Een goed voorbeeld van een tandem met een lage achterkant is de Trek T900 (wordt niet meer gemaakt):

Deze tandem is met zijn prijs rond de € 1.100 (januari 2007) ronduit voordelig te noemen. Helaas is dit model met het modeljaar 2008 uit het assortiment van Trek verdwenen; af en toe is deze tandem via Marktplaats gebruikt te kopen.

Een ander voorbeeld is de Thorn Childback (alleen via eigen import te kopen).

Thorn Voyager Chilldback

Aanhangfietsen

Aanhangfietsen zijn ook een populaire manier om kinderen mee te nemen. Een aanhangfiets lijkt een beetje op een fiets zonder voorwiel die aan de zadelpen of de (speciale) bagagedrager vastzit. In het dagelijkse (stads)verkeer kun je hiermee in de gaten houden waar je kroost fietst. Op fietsvakantie is het een manier om een kind te vervoeren en te zorgen dat het steeds bezig blijft. Het is wel behoorlijk zwaar om een kind – dat zeker niet voortdurend kracht levert….. – op deze manier mee te nemen.

Bekende merken zijn Burley (de Piccolo), Alleycat en Trek. Een bijzondere variant vormen de producten van 2Plus2. Dit Engelse merk maakt zelfs tandem-aanhangfietsen.

 

Hoe lang het was en hoe ver……

Ervaringen met het vervoeren van kinderen op de tandem zijn hier te lezen. Graag ontvangen we opinfo@tandemclub.nl nog meer verhalen.

Voor nog veel meer informatie over kinderen & fietsen zie ook deze site van Kees van Malssen.