Events
Algemeen

De uitvalsbasis voor het Beneluxweekend is vakantieboerderij Molenbroek, Molenbroek 15, 6039RJ Stramproy. Zie voor meer informatie de website: www.vakantieboerderijmolenbroek.nl. Voor verblijf graag rechtstreeks contact opnemen met de vakantieboerderij (het ziet er heel netjes en gezellig uit), en vermelden dat het om het weekend van de tandemclub gaat. Niet te lang aarzelen!

Aanwijzingen: vanuit Weert via N292 en vanuit Kinrooi via N762 die vanaf de grens in Stramproy overgaat in N292. In het centrum bij café De Luifel de Molenweg inslaan en even voorbij de houten windmolen rechtsaf naar Molenbroek.

Zaterdagrit 29 juli

De tocht op zaterdag gaat vanuit de camping in oostelijke richting naar de Maasplassen bij Roermond. Het is een landelijk gebied met veel afwisseling van dorpjes, bos en heide en water. Nadat we de barrières A2 en het kanaal Wessem – Nederweert hebben genomen komen we in de gemeente Leudal, gevormd door samenvoeging van de (oude) gemeenten Heythuysen, Roggel, Haelen en Neer. In dit gebied lopen ook de LF-routes 3 (Holwerd-Maastricht), 5 (Brugge-Roermond) en 7 (Schoorl-Maastricht/Kanne). We kruisen deze routes regelmatig en volgen af en toe stukjes ervan.

Vlak voor Roermond steken we het water voor de eerste keer over om daarna aan het water te gaan lunchen. We hebben daarvoor enkele opties, maar deze moeten nog worden onderzocht (geproefd).

Na de lunch steken we het water wat verder naar het zuiden voor de tweede keer over bij Linne om dan via Thorn en een klein stukje door België na een dikke 70 km weer bij de camping Molenbroek uit te komen.

Zondagrit 30 juli

We vertrekken om 10 uur op de vakantieboerderij Molenbroek voor een tocht van ongeveer 75 km. Het wordt een rit door een heel gevarieerd landschap met heel veel groen. Windmolens, kleine gotische kerken, sommige nog deels romaans en allemaal recent gerestaureerd, maar jammer genoeg allemaal afgesloten, zullen onderweg onze bakens zijn. In de beekvalleien komen we heel wat watermolens tegen.

Door uitgestrekte weides rijden we langs het natuurgebied Kempen-Broek naar het Belgische Molenbeersel. Door het groen gaat het van de vallei van de Abeek (ter plaatse de Molenbeek genoemd) naar de vallei van Itterbeek. In het dorpje Tongerlo met een opvallende kerktorenspits zijn er opnieuw meer mensen dan koeien. We steken er de Zuid-Willemsvaart over naar Opitter. Dit dorp is vooral gekend door zijn brouwerij, die naast pils is gespecialiseerd in speciale bieren die in internationaal heel wat medailles verzamelden.

Dan wordt het landschap anders, de Itter loopt er in een echte vallei, wij stijgen slingerend via kleine wegjes naar het Kempisch Plateau. Via Neerglabbeek rijden we naar Gruitrode en Meeuwen. We passeren typisch Belgische verkavelingen, grote boerderijen, dennenbossen en ook enkele vennen. Dit is het bronnengebied van de Abeek, die ons terug naar Stramproy zal leiden. Na 40 km eten we in Meeuwen in brasserie en fietscafé ‘Het Schuurke’.

Daarna pikken we opnieuw de Abeek op. Onderweg passeren we watermolens in Meeuwen, Ellikom en Beek. Even voorbij Brouwerij Martens in Bocholt (we houden niet halt maar met wat geluk kunnen we genieten van de brouwgeuren) steken we opnieuw de Zuid-Willemsvaart over en gaat het via de Waterstraat naar de Voorste Luysmolen, een toegangspoort tot het natuurgebied De Luysen – Mariahof en het grensoverschrijdende Grootbroek. Na enkele kilometers zijn we op terug op het grondgebied van het Nederlandse Stramproy. De windmolens wijzen ons de weg naar het Molenbroek.

Voor meer info: www.molensinweert.nl, www.natuurpunt-bree.be, en www.kempenbroek.eu

Aanmelden voor de zondagrit kan tot en met donderdag 27 juli op nik.janssen@telenet.be of 0487 543872 (Nik) of 0486 176352 (Lut)

Aanmelden kan via heikojan.martin@gmail,com en telefoonnummer 0495 599274.