Vanaf de zomer van 2022 is er een tandemmerk met nieuwe en toch ook vertrouwde tandemmodellen: STÆRK tandems. De oprichter is Jacob Pot die zo’n 25 jaar geleden eigenaar van Multicycle was. De vouwtandems van Multicycle zijn in 2020 uit productie gegaan en STÆRK wil dat gat in de markt opvullen.

STÆRK tandem B30

De STÆRK tandems zijn een doorontwikkeling van de bij veel mensen geliefde Multicycle vouwtandems. De standaarduitvoering lijkt als twee druppels water op de tandems van MC en is leverbaar met 30-V derailleurs of 14V-Rohloffnaaf. De elektrisch ondersteunde versies zijn leverbaar met de Bosch middenmotor of voorwiel- dan wel achterwielmotor van DUPA. En dat weer in combinatie met derailleurversnellingen dan wel de 14V-Rohloffnaaf. De prijzen lopen uiteen van €4.499 voor de niet-ondersteunde B30 tot €8.499 voor de elektrische B14 met Bosch motor en Rohloffnaaf.

STÆRK tandem B14

Het nieuwe merk is een welkome aanvulling op het aanbod aan tandems dat de laatste jaren behoorlijk is uitgedund.

Moustache e-tandem

Moustache e-tandem

Sinds augustus 2016 leverbaar: de Moustache Samedi 27 x2 mountainbike tandem, voorzien van een Bosch CX middenmotor. Dat betekent dus elektrische ondersteuning op een tandem die in het terrein en op de weg te gebruiken is. De voorvering (RockShox Yaro) en 27.5 inch wielen zouden goede terreineigenschappen moeten geven. Dat vraagt om een test van de MTB-ers van de Tandemclub!

  • Bosch dual battery (2x Bosch 500Wh)
  • Bosch Performance CX motor
  • 11 speed SRAM versnellingen met een 11/42 cassette (geen voorderailleur)
  • Maxxis banden 27.5 x 2.8
  • Magura schijfremmen
  • Prijs €5.999

Waarom reden Bernard Hinault en Joop Zoetemelk in het voorjaar van 2015 op een racetandem door Utrecht? Dat was voor iedereen die zin heeft een stukje van de Tour de France te fietsen.
Verzekeraar a.s.r. verzorgt namelijk een ‘tandemproloog’ voor de Tour. 42 deelnemers fietsen elk 1 van de Tour-etappes op een racetandem onder leiding van a.s.r.-ploegleider Thomas Dekker. Woensdag 3 juni 2015 was de selectiedag. Zie https://anderetour.asr.nl/ voor meer details.

Januari 2014: Bij de solofietsen is riemaandrijving (met de Gates Belt) al enkele jaren aan een opmars bezig. De riem heeft onder meer als voordelen dat de aandrijving zeer stil is en niet kan roesten. Wel moet een fiets aangepast zijn om de riem te kunnen monteren: aan de achterzijde moet er een opening zijn om de riem doorheen te halen. Ook luistert de maatvoering van het frame heel nauw want de riemen zijn maar in een beperkt aantal maten leverbaar.

Het Amerikaanse tandemmerk Co-Motion levert versies met volledige riemaandrijving. Dichterbij doet de tsjechische tandembouwer Duratec dit ook. Deze tandem is te zien en te proberen bij Sector2Bikes.

Duratec met riemaandrijving: verbindingsriem

Duratec met riemaandrijving: detail crankset links

Duratec met riemaandrijving: detail crankset achter

Augustus 2012: Enkele maanden geleden kwam een aangepast frame voor de Flyer E-tandem op de markt: een frame met een lage instap aan de achterzijde, ontwikkeld door Flyer-dealer Rein Veenendaal te Veenendaal. Omdat ook voorrijders regelmatig een lage instap wensen is er een tweede versie ontwikkeld waarmee ook die wens in vervulling gaat.

De Flyer met lage instap voor en achter heeft een framehoogte van 50/35 cm dan wel 55/45 cm (voor/achter). Deze Flyer is leverbaar met XT-derailleurs en met naafversnellingen van NuVinci en Rohloff. De prijzen beginnen bij € 6.695 voor de XT-derailleurversie.