Zaterdag 28 Juli 2018
Datum:28/07/2018 - 29/07/2018 
Herhaal elke Dag

Benelux Tandemweekend Stramproy

Algemeen:

Ook dit jaar is de uitvalsbasis voor het Benelux-weekend de vakantieboerderij Molenbroek, Molenbroek 15, 6039RJ Stramproy. Zie voor meer informatie de website: www.vakantieboerderijmolenbroek.nl.

Voor verblijf graag rechtstreeks contact opnemen met de vakantieboerderij en vermelden dat het om het weekend van de tandemclub gaat. Er is een beperkt aantal Bed&Breakfast onderkomens en  kampeerhutten. Niet te lang aarzelen dus!

Aanwijzingen: vanuit Weert via de N292 en vanuit Kinrooi via de N762 die vanaf de grens in Stramproy overgaat in de N292. In het centrum bij café De Luifel de Molenweg inslaan en even voorbij de houten windmolen rechtsaf naar Molenbroek.

De opzet van het weekend is in grote lijnen dezelfde: op zaterdag een rit in Nederland en op zondag een rit in België. Op zaterdagavond wordt de plaatselijke Chinees “besteld” voor het avondeten. Voor de vrijdagavond zit er nog wat in de planning voor het eten.

Zaterdag 28 juli

Vanaf de camping gaan we NNO richting de Peel. Ter verduidelijking: de Peel is een grotendeels afgegraven hoogveen dat zich op de grens van (NL) Noord-Brabant en Limburg bevindt, grofweg tussen Weert en Grave. Zoals dat in meer veengebieden in Nederland en België het geval was werd hier turf gestoken en was het een hard leven ( zie o.a. Antoon Coolen’s streekroman “Peelwerkers”). Het bestaan was armoedig zoals in veel veengebieden. De Peel houdt zich niet aan grenzen: ook in België is dat te herkennen: Neerpelt betekent “lage Peel”.

De rit gaat dus vrijwel de hele tijd door de Peel. In het spraakgebruik wordt met “de Peel” vrijwel altijd het Nationale Park “De Groote Peel” bedoeld, tussen Meijel, Ospel en Heusden , hoewel er verder naar het noorden ook nog de Mariapeel en de Deurnesche Peel liggen.

In deze rit gaan we na het viaduct over de A2 en het kaneel Wessem-Nederweert door een landelijk gebied ri de Groote Peel, op het laatst langs de Noordervaart. Aangezien De Groote Peel een wandelgebied zonder fietspaden is rijden we er langs en langs het Bezoekerscentrum “De Pelen”. De lunch vindt in deze buurt plaats; dat wordt nog uitgezocht.

Na de lunch gaat het ri Nederweert waar de Noordervaart en het kanaal Wessem-Nederweert samenkomen. Na wat geslinger bij dit waterkruispunt gaat het via Swartbroek terug naar de camping. Dan hebben we er ca. 75 km op zitten.

T.z.t. komt de definitieve route als gpx-file en in knooppunten ter beschikking.

Aanmelden kan tot en met 26 juli via heikojan.martin@gmail.com of +31 495 599274 of +31 06 426 17 346 (Whatsapp).

Zondag 29 juli

Opnieuw is de camping startplaats. Op de paardenweide links van toegang tot het kampeerterrein is er voor ons uitzonderlijk parkeergelegenheid. Vandaag is de noordwestelijke kant van het Grenspark Kempen-Broek , een 25.000 ha groot gebied dat zich uitstrekt over de gemeenten Cranendonck, Nederweert, Weert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik  bij het begin van de tocht aan de beurt voor verkenning. Je vindt in dit deel moerassen, beekvalleien, vennen, bossen en grootschalige landbouwbedrijven met daarin zeldzame planten en diersoorten. Het is een van de plaatsen in de Benelux met het grootste aantal libellensoorten, de bever is er teruggekeerd en met wat geluk krijg je er een edelhert of reeën te zien.

Wij rijden NW richting Altweerterheide om in Weert de Zuid-Willemsvaart over te steken en via het zelfde kanaal  door te steken naar Budel-Dorplein en Budel-Schoot. Midden in een nu uitgestrekt natuurgebied ligt er een grote zinkfabriek. De Budelse zinkfabriek, die aanvankelijk naar België zou komen  maar stuitte op milieubezwaren,  werd in 1892 op een afgelegen moerassig terrein, de Loozerheide, opgericht. Ze zorgde voor uitstoot van zware metalen en koolstofmonoxide. Daarom koos men voor dit dunbevolkt en door werkloosheid geteisterd gebied, dat ontsloten was door de spoorweg Grand Central  Belge (Ijzeren Rijn) en de nabijgelegen Zuid-Willemsvaart. In Budel werd een kolonie opgericht voor de huisvesting van Waalse arbeiders, voor hun geestelijke verzorging werd een officiële fabriekskapel ebouwd. Naast de sterk vervuilende thermische zinkfabriek ontstond een zwavelzuur- , een superfosfaat- en cadmiumfabriek. In 1973 werd door de opstart van de zink-electrolysefabriek de productie milieuvriendelijker. In 2007 is het bedrijf samen met Umicore opgegaan in Nyrstar, wereldleider in zinkproductie. Vanaf dan werd het gebied gesaneerd. De zwaar vervuilde omgeving groeide uit tot een interessant natuurgebied.

Met de grens steeds slechts enkele honderden meters links van ons rijden we naar Hamont, waar we naar België oversteken. Via de Beverbeekse heide bereiken we de Achelse Kluis, nu vooral bekend voor zijn Achelse trappistenbier. Een gedeelte van de landbouwgronden van de abdij is omgezet in natuurgebied en is onderdeel van de grensoverschrijdende 6000 ha grote ‘Groote Heide’.  In deze omgeving lunchen we.

Van de Kluis rijden we via het Belgische deel van de Groote Heide  naar Neerpelt. Via één lange dreef van ongeveer 10 km lengte pedaleren we langs het kanaal Herentals – Bocholt naar sluis 18. Op de Snelle Wind kunnen we op de oever van de Zuid-Willemsvaart een heerlijk ijsje of stuk Limburgse vlaai nuttigen om dan via Lozen de laatste 17 km aan te vatten. Enkele kilometers voorbij de grens duiken we in de Laura-bossen (aangeplant voor de productie van mijnhout)  en gaan we door het Wijffelterbroek, ooit onderdeel van een groot grensmoeras, nu natuurweides met Schotse Hooglanders en TaurOssen richting windmolen in Stramproy. Terug op de camping zullen we ongeveer 75 km op de teller hebben.

Aanmelden kan tot en met 26 juli op nik.janssen@telenet.be of via +32 486 17 63 52 van Lut Moris.

Terug naar evenement